fbpx

10 matvarer som booster fertiliteten

Vi har sterk tro på at god ernæring er viktig for å oppnå en god og fruktbar helse. Mange blir gravide uten å tenke på hva de spiser, men vi ser i dag også at mange venter lenge med å bli gravide, og ved høyere alder erfarer endel at det blir utfordrende å bli gravid.

Noe av årsaken til at graviditeten lar vente på seg er at ved høyere alder har vi blitt eksponert for flere forstyrrende hormoner, kjemikalier og frie radikaler som alle gjør skade på både egg- og sædkvaliteten. I tillegg har mange vært mer utsatt for ugunstig stress som tapper kroppen for viktige næringsstoffer for fertiliteten.

På Klinikk Fjeld retter vi fokus på å få en god hormonhelse og et sterkt immunforsvar. Et rikt og velbalansert kosthold sørger du for et miljø i kroppen som er nærende og støttende. Egget vil da få de beste forutsetningene for å kunne feste seg i livmoren. God ernæring vil skape et sterkt og sundt klima i kroppen din slik at embryoet også kan vokse og utvikle seg som det skal.

Topp 10 matvarer for fruktbarhet

1. Laks

Laks er en svært god kilde til protein og laks er rik på en rekke næringsstoffer som er viktige for fruktbarheten. Fet fisk som laks er en svært god kilde til omega-3 og omega-3 har dokumentert betennelsesdempende effekt på kroppen. Laks inneholder også bra med vitamin D. Forskning viser at optimale nivåer av omega-3 og D- vitamin er viktig ved ufrivillig barnløshet.

2. Avokado

Avokado er næringsrike “kraftbomber” tettpakket med vitaminer, mineraler, essensielle fettsyrer, proteiner, karbohydrater og fiber. Avokado er en fantastisk god kilde til vitamin-E. Solide studier viser at vitamin-E kan øke tykkelsen på livmorslimhinnen og hjelpe med å få egget til å feste seg i livmoren. Avokado er også en god kilde til folat. Folat i kosten og via folat tilskudd vil beskytte fosteret mot nevralrørsdefekter.

3. Egg

Egg er blant de mest næringsrike matvarene du kan spise og inneholder alle vitaminene bortsett fra vitamin C. De inneholder også en rekke mineraler,gunstig fett og proteiner av høy kvalitet. Egg er også rike på kolin. Studier viser at kolin kan ha signifikant positiv effekt på fosterutviklingen.

Tenk på at egg inneholder alle næringsstoffene som behøves for at en enkelt celle skal kunne utvikle seg til en til en ferdig kylling!

Se studien om kolin: a study at Cornel University

4. Gulrot

Gulrot er en næringsrik grønnsak proppfull av vitaminer, mineraler, antioksidanter og fiber som som bedrer fertiliteten. Gulroten er rik på betakaroten som er kjent for å booste produksjonen av hormonet progesteron. Progesteron er viktig for at egget skal feste seg i livmoren. Betakaroten øker i tillegg sædkvaliteten, både sædmotalitet og mengde.

Se studien: a study at Cornel University Publisert i “Fertility and Sterility”, november 2013.

5. Chia frø

Chiafrø kalles for inkaenes gull, nettopp på grunn av frøets fantastiske egenskaper og næringsinnhold. Frøet inneholder bra med fiber, et høyt innhold av omega-3, komplette fettsyrer og noe protein. Chiafrø inneholder et stort mangfold av viktige vitaminer og mineraler. Blant annet B-vitamin, kalsium, magnesium, sink, selen og jern som er særlig viktige for fertiliteten.

To spiseskjeer chiafrø inneholder faktisk mer omega-3 enn en hel laksefilet.

6. Rødbeter

Rødbeter er rike på nitrat og de er kjent for å øke blodgjennomstrømningen. Rødbeter brukes ofte av idrettsutøvere nettopp av denne grunn. Vi anbefaler kvinner som sliter med å bli gravide å bruke ferske rødbeter i salater, bake rødbeter i ovnen eller å drikke rødbetjuice. Dette for å øke blodgjennomstrømningen til livmor. Rødbeter er også en fantstisk kilde til antioksidanten resveratrol som man mener kan beskytte mot aldersrelatert infertilitet.

7. Valnøtter

Valnøtten er en av de mest næringsrike matvarene som finnes i naturen. Den er full av næringsstoffer som vi assosierer med god hormonhelse. Valnøtten er en fantastisk god klide til omega-3, umettet fett og protein. Nøttene inneholder også mye vitamin-E. (Vitamin-E kalles jo av mange for fruktbarhetsvitaminet). Valnøtter har et særlig høyt innhold av antioksidanter som beskytter cellene – også sæd- og eggceller mot skader. Sink er blant disse antioksidantene.

Nøttene er også en god kilde for å bedre sædkvaliteten. I følge en studie er inntak av nøtter assosiert med økt sædkvalitet.

En neve valnøtter om dagen er derfor et enkelt grep for å bedre fruktbarheten hos både kvinnen og mannen.

8. Quinoa

Dette lille frøet er utrolig næringstett. Qinoa er en fullgod proteinkilde, det er glutenfritt og det er rikt på en rekke vitaminer, mineraler, fettsyrer og fiber. Quinoa er et supert alternativ til stivelsesrike matvarer som poteter, ris og coscous. Det klassiske middelhavskostholdet anbefales sterkt som fertilitetsmat, med høyt innhold av umettet fett fra olivenolje og fet fisk, grønnsaker og vegetabilske proteiner (bønner, linser, erter etc) og quinoa er et ypperlig tilskudd fordi gode proteinkilder er viktig når man prøver å bli gravid. De vegetabilske proteinkildene viser seg å være ekstra gunstige i denne sammenhengen. Proteiner er også viktig i kostholdet når man har blitt gravid, da proteiner fungerer som kroppens byggestener.

9. Grønnkål / Spinat

Spinat og grønnkål er svært rike på mange viktige næringsstoffer. De er proppfulle av vitamin-C, kalsium, betakaroten og jern. Disse irrgrønne bladgrønnsakene er også rike på viktige antioksidanter som bremser aldringsprosesser i cellene ved å dempe eller fjerne oksidativt stress og skader fra frie radikaler. Flere studier underbygger dette og viser at spinat og grønnkål kan fårebygge og reparere celleskader.

10. Granateple

Granatepler er rike på mange viktige næringsstoffer. Vitamin C, vitamin K, folsyre og en rekke andre vitaminer og mineraler. Granateple er kjent for å ha anti- aldring egenskaper, er sunt for hjertehelse og for god blodgjennomstrømning. Granateple har også en betennelsesdempende effekt i kroppen. I østen er granateple kjent som symbol på fruktbarhet. Hvis man synes det er vanskelig å dele granateplene så kan man drikke granateplejuice.