fbpx

Habituell abort – gjentatte spontaborter

Omtrent 500 norske kvinner får diagnosen habituell abort årlig. 

Hva er habituell abort? En kvinne får diagnosen habituell abort når hun har hatt tre eller flere påfølgende ufrivillige aborter med samme partner.

  • Omtrent 1 prosent av alle gravide kvinner opplever tre eller flere ufrivillige aborter på rad
  • Omtrent 5 prosent opplever to ufrivillige aborter på rad
  • 2/3 av kvinner med habituell abort opplever dette i første trimester
  • 1/3 opplever å miste i andre trimester

Primær abort – vil si at kvinnen ikke har hatt tidligere fødsler, og dette oppleves av ca 2/3 av kvinnene.

Sekundær habituell abort – vil si at kvinnen har født barn før.

Ulike typer ufrivillige aborter​

Spontan abort (SA)

En spontanabort vil si at fosteret dør i livmoren og at kroppen selv oppfatter dette, og gir en spontan blødning.

Kjemisk graviditet

Kjemisk graviditet, er en variant av spontan abort. Denne formen for graviditet finner sted i løpet av de fem første ukene av svangerskapet.
En ultralyd kan ikke oppdage noe foster, men kroppen produserer hCG-hormonet, så resultatet av en graviditetstest vil være positivt. En kjemisk graviditet gir derfor positivt utslag på graviditetstest, men så vil det komme blødning raskt etterpå. Noen ganger kan denne blødningen være kraftigere enn en normal menstruasjonsblødning, og ofte inneholde koagler.

Missed Abortion (MA)

En missed abortion innebærer at fosteret dør i livmoren, uten at kroppen registrerer det. Utstøtingen kan i slike tilfeller bli utsatt til flere uker eller måneder etter fosterdød. Symptomene vil hos de fleste etter hvert forsvinne, selv om fosteret og morkaken fremdeles er i livmoren.

Blighted ovum (BO)

Enkelte ganger skjer det at et befruktet egg (embryo) fester seg i livmorveggen, uten at embryoet utvikler seg videre. I disse tilfellene utvikler cellene som skal danne fostersekk og morkake seg, uten at selve embryoet utvikler seg. De som opplever dette, har ofte graviditetssymptomer, fordi hCG-nivået øker så lenge morkakevevet fremdeles lever.

Hva kan akupunktur gjøre for å hindre abort?

Tidligere hevdet man at abort nesten alltid skyldtes kromosomfeil i embryoet. I dag vet vi at mange aborter skyldes feil med implantasjonsprosessen. Det kan enten være at det er noe galt med embryoets evne til å feste og utvikle seg eller det kan være at slimhinnen i livmorhulen ikke viser optimale forhold. Med tanke på dette,vil vi alltid gi akupunkturpunkter som stimulerer blodsirkulasjonen til livmorens slimhinne og som gir bedre sirkulasjon til morkaken mens denne dannes.

Mange tilstander kan påvirke embryoets evne til å feste seg. Spesielt immunsykdommer, da disse gir en generell betennelsesreaksjon i kroppen som påvirker proteinuttrykk i livmorens slimhinne. Med tanke på dette behandler vi alltid akupunkturpunkter som demper betennelser i kroppen og regulerer immunforsvaret.

Samarbeid med gynekolog

På Klinikk Fjeld opplever vi at mange av kvinnene som kommer til oss har opplevd opptil 6–7 aborter, og dette er svært vanskelig for de fleste kvinnene og parene å gå igjennom. Vibeke Fjeld har gjennom 19 års erfaring opparbeidet seg kunnskap om hvordan behandle dette individuelt hos hver pasient med akupunktur, kostholdsveiledning og tett samarbeid med flinke gynekologer som er villige til å skrive ut medisiner som blodfortynnende av ulike typer, progesteron og prednisolon.

Vi på Klinikk Fjeld er overbevist om at det ofte er kombinasjonen av
akupunktur og konvensjonell medisin som gir de beste resultatene.

Konsekvenser av ufrivillige aborter

De fleste kvinner som opplever flere ufrivillige aborter føler seg nedstemt i etterkant, og de frykter at de ikke skal få (flere) barn.

Ønsker du noen å snakke med?

Vår familieterapeut Tone Bråthen har lang erfaring med abort-problematikk og er der hvis du trenger hjelp til å håndtere situasjonen