fbpx
Søvnvansker

Søvn

Søvn er en tilstand hvor kroppen er i dyp hvile. Under søvnen er kroppens bevegelser og intellektuelle funksjoner nedsatt. Det vil si at man i mindre grad vil reagere på sansestimuleringer enn i våken tilstand.

Søvn er en viktig faktor

Omtrent en tredjedel av livet vårt brukes til søvn. Tilstrekkelig søvn kan være en viktig faktor for blant annet å føle velvære, for følelsesmessig balanse, for bedre å tåle ulike belastninger og smerter. I tillegg er det viktig for konsentrasjonsevnen og for at immunforsvaret skal kunne fungere optimalt.

Mange sliter med søvnen

Omtrent 15 prosent av befolkningen lider av kronisk søvnmangel og en tredjedel av den norske befolkningen plages av søvnvansker i ulike perioder av sitt liv. Nyere forskning viser også at for lite søvn kan resultere i depresjon og angst.

Akupunktur og søvn

Akupunktur brukes ofte i forbindelse med søvnproblemer, og mange opplever at søvnen føles dypere også i forbindelse med smertebehandling eller andre plager. 

På Klinikk Fjeld er det mange pasienter som er i faser av livet hvor man får lite søvn, for eksempel gravide, foreldre til nyfødte barn og kvinner i klimakteriet. Vi har god erfaring med å få bedret søvnkvaliteten hos disse pasientene. Også spedbarn og større barn har veldig god effekt av akupunkturbehandling for bedre søvn.

Nyere studier viser at akupunktur stimulerer nervesystemet til å frigjøre nevrokjemiske transportmolekyler. Disse biokjemiske endringene påvirker kroppens homeostatiske mekanismer, og fremmer dermed dypere søvn. I tillegg gir denne endringen i kroppen en fysisk og følelsesmessig velvære.